ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

05.02.2016 2805

ALAN ÖĞRETMENLERİ: 

  • Alan Şefi               : SERCAN UYANIK
  • Atölye Şefi            : RAMADAN DURMAZ
  • Atölye Şefi            : NURAY ESEN
  • Atölye Şefi            : EYÜP EKER
  • Alan Öğretmeni    : TAYFUN YİĞİT

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI

Endüstride otomatik üretim yapan makinelerin bakımı, onarımı, programlanması ve temel olarak imalatı, otomasyon sistemlerinin ağ yapılarını kullanarak üretimin ölçümü, izlenmesi ve denetlenmesi için donanım ve yazılım işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Endüstriyel otomasyon; robot teknolojisinin her alanında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Günümüzde teknolojinin bir gereği hatta zorunluluğu olmuştur. Ürün tasarımı, sistem dinamiği ve akıllı kontrol, üretim süreçlerinin gözlenmesi, modellenmesi ve kontrolü, kuvvet elektroniği, mikro sistem tasarımı ve uygulamaları, endüstriyel kontrol tasarımı, algılayıcılar ve robot sistemleri, görüntü işleme, sistemler arası iletişim ağları, yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi konuları içermesi nedeni ile savunma sanayii, otomotiv ve tekstil sektörleri için önemli meslek dallarının başında gelir.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

>   Endüstriyel Kontrol,

>    Mekatronik dallarında eğitim verilmektedir.

DAL PROGRAMLARI,TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. ENDÜSTRİYEL KONTROL DALI
Tanımı : Endüstriyel kontrol ve alt mesleklerin sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim veöğretim verilen daldır. Amacı: Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanınd aendüstriyel kontrol mesleğinin ve sertifika programlarıile yetiştirilen alt mesleklerin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2. MEKATRONİK DALI
Tanımı : Mekatronik teknisyeninin ve alt mesleklerin sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitimve öğretim verilen daldır. Amacı: Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanında mekatronik teknisyenliği mesleğinin ve sertifika programları ile yetiştirilen alt mesleklerin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Öğrencilerin sağlık durumu, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programlan da mevcuttur.

İSTİHDAM ALANLARI
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanındanmezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Otomotiv,
2. Plastik,
3. Makine,
4. Tekstil,
5. Gemi Otomasyonu,
6. Enerji,
7. Petrokimya,
8. Tarım,
9. Gıda,
10. Tıp Elektroniği,
11. Savunma,
12. Uçak,
13. İletişim vb.yerlerde çalışabilir.