ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

• Alan Öğretmeni    : SERDAR CENGİZ
  • Alan Öğretmeni    : FATİH TÜRKYILMAZ

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır.

Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik-Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.

Türk elektrik-elektronik sanayinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır. Sektörün sürekli gelişiyor ve kendini yeniliyor olması, dünya teknolojilerine uyum sağlamada ve yeni teknolojileri benimsemede gösterdiği çabukluk, sektörün parlak geleceğine işaret etmektedir.

İhracat ve iç talepteki canlanmaya bağlı olarak üretimini hızla artıran sektörde, başta dayanıklı tüketim mallarında elektronik cihaz ve beyaz eşya olmak üzere, kablolar, bağlantı parçalı iletkenler, elektrik dağıtım ve kontrol panoları gibi ürünlerde, kurulu kapasite ve kapasite kullanım oranları sürekli artmaktadır.

ALAN ALTINDA YER ALAN DALLAR (MESLEKLER)

Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:

• Bobinajcılık
  • Büro Makineleri Teknik servisi
  • Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
  • Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
  • Elektromekanik Taşıyıcılar
  • Endüstriyel Bakım Onarım
  • Görüntü ve Ses Sistemleri
  • Güvenlik Sistemleri
  • Haberleşme Sistemleri
  • Otomasyon Sistemleri
  • Yüksek Gerilim Sistemleri

Okulumuzda; Endüstriyel Bakım Onarım - Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü - Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi ve Güvenlik Sistemleri dalları bulunmaktadır.

ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ

Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü

Tanımı :Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmay ayönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Tanımı :Güvenlik sistemleri servis elemanının sahip olması gereken, yangın algılama, CCTV (kapalı devregüvenlik sistemleri), soygun alarm, geçiş kontrol sistemleri ile ilgili tüm işlemleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Binalara ait yangın algıl

ama, CCTV (kapalıdevre güvenlik sistemleri), soygun ihbar, geçiş kontrolsistemleri tesisi, kurulum, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek..

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 Sayılı Kanunun 45. maddesine 4702 Sayılı Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksekokulu programları aşağıda belirtilmiştir.

• İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
  • Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
  • Elektrik
  • Elektrik-Elektronik Teknikerliği
  • Elektronik Haberleşme
  • Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)
  • Endüstriyel Elektronik
  • Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)
  • Endüstriyel Otomasyon
  • Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)
  • Ev Cihazları Teknolojisi
  • Hidroelektrik Santralleri
  • Mekatronik
  • Mekatronik (Uzaktan Eğitim)
  • Otomotiv
  • Radyo ve Televizyon Tekniği
  • Termik Santral Makineleri
  • Termik Santrallerde Enerji Üretimi

Bu programlarda meslek yüksekokuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri dikey geçiş sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans programlarına geçiş yapabilirler. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından lisans öğrenimine hazırlık programı uygulanır.

Mesleki eğitim merkezleri, çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk eğitimi merkezleri, yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerinde, Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.