BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

• Alan Öğretmeni    : GÖKSOY ÇEĞİL

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Bilişim Tek. Alanı
          Bilişim Teknolojileri;  bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir.

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

Gelecekte de bilişim teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

ALAN ALTINDA YER ALAN DALLAR(MESLEKLER)

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:

• Ağ İşletmenliği
  • Web Programcılığı
  • Veri Tabanı Programcılığı
  • Bilgisayar Teknik Servisi

Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı altında Veri Tabanı Programcılığı - Web Programcılığı ile Bilgisayar Teknik Servisi dalı bulunmaktadır.

Web Programcılığı Dalı Tanımı:

Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımolarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelikeğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımolarak kurulumu bilgilerinin yanında web sayfası tasarımı ve programlama dilleri

yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerine sahip teknikelemanlar yetiştirmek, amaçlanmaktadır.

Bilgisayar Teknik Servisi Dalı Tanımı:

Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımı kurulumu, bakım ve arıza giderme işlemleri vebilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmayayönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımıkurulumu, arıza giderme ve kontrol sistemleri devreleri yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bu alan mezunları meslek yüksek okullarının;

• Bilgi Yönetimi (Uzaktan Eğitim veya Açık Öğretim),
• Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Örgün veya Uzaktan Eğitim),
• Bilişim Yönetim,
• E-Ticaret ve Masaüstü Yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.

Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan türünde

• Bilgi Teknolojileri,
• Bilgisayar Öğretmenliği,
• Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği,
• Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği,
• Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği,
• Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri,
• Elektronik-Bilgisayar Öğretmenliği,
• Kontrol Öğretmenliği bölümlerine ve
• EA–1 puan türünde Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı ile girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları taktirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

İSTİHDAM ALANLARI

Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. * Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında,
  2. * Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında
  3. * Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,
  4. * Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.