15-22 NİSAN TURİZM HAFTASI KUTLU OLSUN

15-22 NİSAN TURİZM HAFTASI KUTLU OLSUN

15.04.2023 364

15-22 NİSAN TURİZM HAFTASI KUTLU OLSUN

HAFTANIN TARİHÇESİ

"Turizm Haftası" Etkinlik Programı 26.07.1976 tarih ve 1893 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 1977 yılından itibaren Mart ayının ikinci Pazartesi günü olarak kutlanmıştır. 1983 yılından itibaren olumsuz hava şartları ve turizm sezonunun açılışı gerekçesiyle 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanmasına karar verilmiştir.

Ancak; Önceleri turizm sezonunun açılışı olarak kutlanılan hafta, günümüzde anlamını da değiştirmiştir. Turizmin bütün bir yıla yaygınlaştırılması, alternatif turizm türleri ile bu konuda Bakanlık ve turizm sektörü tarafından yapılan çalışmalar, projeler hafta boyunca çeşitli etkinliklerle gençlere ve halka anlatılmakta, turizmden en yüksek geliri sağlamada yapılması gerekenler ve elimizdeki değerlere sahip çıkma konusunda halkımız bilinçlendirilmektedir.

15-04-2023

TURİZMİN ÖNEMİ :

Türkiye'miz doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle dünyanın önemli turizm merkezlerinden biridir. Ülkemizin bu güzelliklerden dolayı yıllardır iç ve dış turizm için çok önemli duraklardan biri haline gelmiştir.

Son yıllarda artan tanıtım çabaları; spor ve sanatta sergilenen üstün başarılar ülkemizin tanıtılmasında önemli roller oynamıştır. Turizm, eğlenmek, dinlenmek, alışveriş yapmak veya öğrenmek gibi amaçlarla düzenlenen gezilere verilen genel bir isimdir. Turist ise bu gezilere kişisel ve grup olarak katılan kimseleri adlandırmak için kullanılır.

Turizm bütün dünyada üzerinde önemle durulan bir konudur, Çünkü turist, gezi için gittiği ülkeye "döviz" bırakır. Bu döviz o ülkenin ekonomik gücünü arttırır. O ülkede üretilmeyen tıbbı araç gereçler, ilaçlar, makine veya petrol ürünlerini satın almak için döviz kullanılacaktır. Bu sıraladıklarımız turizmin ekonomik getirileridir.

Turizm olgusuna bir de turist açısından bakmak gerekir. Turist, geziye çıkarken hangi istek ve amacı taşıyorsa onu bulabileceği bir ülkeye gidecektir. Fakat bunu yaparken rahat etmeyi, eğlenmeyi, öğrenmeyi ve yaşantısına zenginlikler katmayı da isteyecektir. Kuzey Yarımkürede Asya ve Avrupa kıtalarının eşiğinde, eşsiz doğası ve zengin medeniyet kalıntılarıyla Türkiye adeta bir turizm yıldızıdır. Dünyanın hemen her yerindeki gezginler için çok cazip olanaklara sahiptir.

Turizm kavramı birçok amacı birleştirdiği için çok geniş bir etkinlik yelpazesine sahiptir. Örneğin iç turizm, yerli halkın yaşadığı bölgeden kalkıp yurdunun görmediği yerlerine yaptığı gezilerdir. Bu açıdan bakıldığında turizm, bir ülkenin kendi yurttaşları arasında duygusal ve kültürel bağları güçlendirerek milli bütünlüğe hizmet eder.

Gezerek ulaşılan bilgi, deneyim ve izlenimlerin kişisel gelişime katkılarından da söz edebiliriz. Tanıyacağımız her insan, hayata, evrene, kendimize bakış açımıza yepyeni pencereler açacaktır. O halde bir ulusun turizme yaklaşımı ne denli çeşitli ve zenginse elde edeceği maddi - manevi kar da o kadar büyüktür.

Turizm, kalkınmanın önemli anahtarlarından biri olduğu çok sık vurgulanan bir olgu olmasına rağmen bu konuda henüz yeterli bilinç düzeyine erişilememiştir. Turizmin mevsimlik bir çıkar sağlama zamanı gibi algılanması, fırsatçı eğilimler ülkemiz turizmine hala büyük zararlar vermektedir. "Bir memnun turist, bin turist yollar." ilkesini özümseyememiş işletmelerin, maliyetin az olmasına aldanıp niteliksiz elemanları istihdam etmesi, ülkemizin turist üzerinde bırakmak istediği izlenimi baltalamaktadır.

İşte bu gerçekler 15-22 Nisan tarihlerini Turizm Haftası olarak kutlamayı gerektirmiştir. Turizm Haftası'nda okullardaki etkinliklerle, şehirlerde düzenlenen tanıtım faaliyetleriyle veya medya kuruluşlarının katkılarıyla ülkemizin turizm gücünün artırılması için uğraşılır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurt ve dünya çapında düzenlediği etkinliklerle Anadolu'nun kültür zenginliğini, doğal güzelliklerini tanıtmaya çalışmaktadır. Ülkemizin milli, manevi, tarihi, kültürel, sanatsal ve turistik değerlerinin yurt içi ve yurt dışında tanıtımını yapmak, yaptırmak, bu amaçla yurt içinde, yurt dışında yapılacak çeşitli tanıtım etkinlikleri yapan kuruluşlarla işbirliği yaparak tanıtım çalışmalarının en etkin hale getirilmesini sağlamak Kültür ve Turizm Bakanlığının görevleri arasında yer almaktadır.

TURİZM İLE İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER:

* Temizlik turizmin, turizm kalkınmanın anahtarıdır.

* Turizm, bacasız fabrikadır.

* Memnun ayrılan turist, daha çok turist demektir.

* Turizmin anahtarı temizlik ve hoşgörüdür.

* Turizm, kalkınmanın lokomotifidir.

* Turizm hizmetle gelişir, sevgi ile büyür.

* Yurdumuzdan hoşnut ayrılan her turist bizim yeni bir dostumuz­dur.

* Turizm yolu, barış ve kalkınma yoludur.

* Turiste saygı varsa, turizmde kaygı yoktur.

* Bir memnun turist, bin turist yollar.

* Hiç bir mavi Akdeniz'den güzel değildir.